Bônte Aovendje 2022

//Bônte Aovendje 2022

Bônte Aovendje 2022

Afgelopen weekend organiseerden V.V. De Vlikkestaekers uit Ospel weer haar traditionele bonte avonden. Na een afwezigheid van 2 jaar vanwege Corona was iedereen benieuwd of er nog een bonte avond zou zijn en wat de artiesten ten tonele zouden gaan brengen. Maar om in voetbaltermen te blijven was de aftrap al meteen slecht. Vanwege de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië melden grote groepen publiek zich massaal af waardoor het voor de artiesten ook niet meer uitdagend was om nog op de bühne te gaan staan. De Vlikkestaekers besloten daarop om de bonte avond van de vrijdagavond te cancelen. Een mediacircus kwam op gang en binnen een paar dagen tijd waren voor zover mogelijk de kaarten van vrijdagavond omgeboekt naar de zaterdag of de zondag.

De bonte avonden van deze zaterdag en zondag moesten het dus gaan brengen. En dat deden ze ook. Zoals gebruikelijk werden de avonden geopend door de kersverse Prins Bas II en zijn Prinses Pauline. De jongste van de drie groepen Vlikkepupkes beten daarna de spits af. Marco en Tijs van MT bezongen het oude Portje in de Peel waarna voormalig lid Bill ook weer op de bühne verscheen. Samen bezongen ze de 35-jarige vriendschap tussen Bill en Marco en hiermee is BMT ook weer in ere hersteld. Nieuwkomer Huib had een act om te huilen. Letterlijk dan. In een meeslepend lied liet hij zijn tranen de vrije loop en menig bezoeker heeft die tranen in zijn gezicht of in zijn nek gevoeld. De Linker & de Rechter & Co hadden de inspiratie voor hun act van dit jaar duidelijk gebaseerd op ervaringen uit de Corona-tijd. Via een Teams-vergadering van de Dorpsraad konden de bewoners van Ospel hun vragen aan de Dorpsraad stellen of hun zegje doen. Een zeer actuele setting waarin zeer actuele problemen en vraagstukken werden besproken. Dit alles overgoten met grappen, absurde situaties en woordspelingen. En uiteraard werd hun act ook weer afgesloten met een “kneiter”. En wederom nam er een nieuw duo plaats op de bühne dit keer bestaande uit Esther en Patricia. Esther had de buutteton ingeruild voor een stoel. En op hun stoelen kibbelden de dames er in hun sexy kerstoutfit flink op los en maakten ze zich druk om de dagelijkse beslommeringen waar een vrouw zoal mee te maken heeft. Twee talentvolle actrices waar we hopelijk in de toekomst nog meer van zullen gaan zien. En zoals gebruikelijk werd het eerste deel van de avond afgesloten door de winnaars van de liedjesavond. De schlager van dit jaar is gewonnen door de Aod Prînse van de Vlikkestaekers. En dat dat terecht was blijkt wel uit het feit dat ze met hun schlager in de halve finale van het LVK staan.

De dames van de raad openden het tweede deel van de bonte avonden. In hun “Doospel got talent” werden met prachtige kleurrijke poppen in blacklight de mooiste acts opgevoerd. Dit alles onder het kritische oog van juryleden Gebbel, Joske Hermans en Johan van de Vlik. Na deze act brachten de neefjes van Dao Geuns hun inzending van de liedjesavond ten gehore. Het prachtige “Letste rundje” mag dan misschien geen echte schlager zijn, als afsluiter tijdens de Vasteleovendjdaâg gaat dit nummer het zeker goed doen. Helaas hadden de Vlikkestaekers geen eigen buuttereedner meer in de eigen gelederen maar was men het er wel over eens dat een bonte avond een buut moest hebben. Daarom werd Rob Scheepers uit Helmond ingevlogen. Als Joop van de Kringloop stortte hij een waterval aan grappen en woordspelingen uit over het publiek. De interactie met het publiek was geweldig en het is ongelofelijk hoe ad rem deze buuttereedner is. Op elke vraag, opmerking of situatie heeft hij zijn woordje klaar. De avond werd afgesloten door de Jóng Botte Vaerse. Voor het nieuwe plan “De Peelwachter” waren ze op zoek naar nieuwe bewoners. Daarbij werd kritisch gekeken naar welke bijdrage elke bewoner aan de nieuwe woongemeenschap kon leveren. Met name het “naoberschap” stond hoog in het vaandel. Verschillende Doospelse bewoners kwamen op bezoek waarbij ze op onnavolgbare en natuurgetrouwe wijze werden gepersifleerd. En hoe leuk is het dan als één van de genoemde bewoners zelf even het toneel op komt om te vertellen hoe geweldig hij het vond.

Alle acts werden weer aan elkaar gepraat door de presentatoren Marco en Nadine. Hierbij kwam het merendeel terecht op de schouders van Nadine omdat Marco ook verschillende keren als artiest op het podium stond. En tussen alle genoemde acts door traden uiteraard ook nog de 3 groepen van de Vlikkepupkes op. De trainsters hadden weer veel werk verricht waardoor het publiek een aantal prachtige dansen voorgeschoteld kreeg. En natuurlijk mag Oze Hoempa onder leiding van Harold niet onvermeld blijven. Zij warmden het publiek op, brachten de artiesten met buuttemarsen van en naar het podium, vulden de momenten op dat er afgebroken en opgebouwd moesten worden, begeleiden de liedjes van de Aod Prînse en Dao Geuns en sloten de bonte avonden muzikaal af. En tenslotte zouden deze bonte avonden niet mogelijk zijn geweest zonder het geluid en licht van Jan en Ton. 

We gaan dit jaar weer een normaal Vastelaovendjseizoen tegemoet maar voor iedereen is het spannend welke sporen en wonden Corona heeft achtergelaten. Voor de bonte avonden van de Vlikkestaekers was deze zorg in ieder geval ongegrond. De artiesten en alle andere betrokkenen hebben er een fantastische gevarieerde en humoristische avond van gemaakt. Daardoor kunnen we met vertrouwen uitkijken naar de editie van 2023-2024. En hopelijk werkt dit door naar alle andere Vastelaovendjactiviteiten die nog volgen.

(Foto Henk Roemen)

2022-12-17T14:50:33+00:00 zaterdag, 17 december, 2022|